Naast recycling en afvalscheiding invoeren, zijn aanpassingen in het gedrag van mensen noodzakelijk om het afvalprobleem op te lossen. Waar kun je daar beter mee beginnen dan op school?

Inspirerende voorbeelden

Ruim 400 leerlingen van 17 basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Waddinxveen hebben het schooljaar 2017-2018 campagne gevoerd voor afvalscheiding. Ze hielden de omgeving van hun schoolgebouw afvalvrij en startten in de klas met het gescheiden inzamelen van GFT, papier en PMD. Door afvalscheiding blijft er weinig restafval over.

De leerlingen en docenten van De Bosrank in Hoofddorp zijn dit jaar gestart met het scheiden van hun afval op school. In samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden is de school dit duurzame initiatief gestart om kinderen bewust te maken dat veel afval een waardevolle grondstof is. Groenafval, papier, plastic & drinkpakjes en restafval worden vanaf nu gescheiden ingezameld. Daarnaast krijgen de klassen onderwijs over afval, grondstoffen en energie.

Wethouder Marja Becker uit gemeente Ronde Venen geeft aan dat afval scheiden goed is, maar afval verminderen nog beter. Iedereen op de Paulus- en Priusschool uit Abcoude en de Ichthusschool uit Baambrugge krijgt een dopper. Hierdoor worden er geen pakjes, flesjes en blikjes weggegooid in school.

Ook afvalinzamelaars kunnen een belangrijke rol spelen bij afvalscheiding en -preventie. Zo wordt het PMD, GFT en papier van scholen die meedoen aan het educatieve programma CleanWise van Circulus-Berkel gescheiden opgehaald. Dit combineren ze met de bestaande routes voor het ophalen van huishoudelijk afval, wat bijdraagt aan zo laag mogelijke kosten en milieu effici├źntie. Scholen hoeven hierdoor alleen zorg te dragen voor het restafval dat over blijft.

Heb je zelf een mooi voorbeeld op het gebied van afvaleducatie? Laat ons dit weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.