De eerste compostbak van basisschool De Arendshorst in Ermelo is in gebruik genomen door wethouder Leo van der Velden en Cor Remmers van Wuestman. De Arendshorst is de eerste school in Ermelo met zo’n compostbak. In het kader van een duurzaam Ermelo stimuleert de gemeente het composteren van groente- en tuinafval op scholen. Daarom is de gemeente een actie gestart samen met het bedrijf Wuestman (leverancier van de compostbakken) en de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP).

compostbak Ermelo

‘Met duurzaam leven kun je niet vroeg genoeg beginnen!’

Julia Remmers, dochter van Cor en leerling van basisschool De Arendshorst, inspireerde tot deze actie toen ze tot het besef kwam dat een klokhuis en verpakkingen zomaar in één afvalbak op school werden gegooid. Zo ontstond de actie en is er een oproep uitgegaan naar scholen in de gemeente Ermelo. Scholen kunnen zich aanmelden voor een composteeractie en composteerbakken en verzamelbakjes aanschaffen van Wuestman uit Harderwijk. De gemeente Ermelo komt tegemoet in de kosten en betaalt 50% van de aanschafkosten met een maximum van € 200. ,,Het is belangrijk dat kinderen niet alleen thuis, maar ook op de basisschool al leren afval te scheiden en zo helpen zorg te dragen voor het milieu,” aldus directeur Frits Hilbrink van basisschool De Arendshorst. ,,We hebben al zonnepanelen, starten met afval scheiden en compost maken voor de moestuin en gaan aan de slag om een nog groener schoolplein te maken. Met duurzaam leven kun je niet vroeg genoeg beginnen!”

Een duurzaam Ermelo

Van der Velden nam de eerste compostbak in gebruik. ,,Onze gemeente onderstreept de circulaire gedachte om grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken,” aldus de wethouder. ,,En met het gebruik van deze compostbak draagt basisschool De Arendshorst een steentje bij aan een duurzaam Ermelo. Voor de jeugd is duurzaamheid gelukkig een belangrijk thema. Zo zijn we deze week ook betrokken bij de projectweek Energie en Duurzaamheid van de Koningin Julianaschool."

Als een school met de compostbak aan de slag gaat zal het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP) de leerlingen ondersteunen bij het gebruik ervan. Ook organiseren Het Pakhuis in Ermelo en het NMP een excursie naar de Firma Kamphorst in Ermelo, verwerker van grof groen afval.

En nu jullie!

Wil je zelf ook leren composteren? Download dan nu het kennisdossier 'GFT-afval op school'. 

Bron: Kinderen Arendshorst leren composteren