Normaal ziet het Wolfert Tweetalig in Rotterdam er schoon uit. Deze week niet. De conciërges ruimen voor de verandering de rommel van de leerlingen niet op. Het resultaat? De school is net een vuilnisbelt.

Bewustwording

De school probeert de leerlingen in te laten zien hoeveel afval ze achterlaten en hoe fijn het is dat er normaal wél wordt opgeruimd. Het doel van deze actie is dat de leerlingen minder rommel gaan maken en hun eigen afval netjes gaan opruimen. Door deze bewustwording hopen ze dat het gedrag van de leerlingen verandert. Tijdens deze actie bleek het niet direct dat leerlingen hun afval gingen opruimen. Wel is het het gesprek van de dag. Lees het hele artikel hier.

Vervolg

Na deze confrontatie is het wel nodig om een vervolg hieraan te geven. Bijvoorbeeld door de leerlingen blijven te betrekken en samen over een oplossing te denken. Hoe zorgen we ervoor dat de school in een schone school veranderd, waarbij zowel de conciërges als de leerlingen betrokken zijn? Meer inspiratie over hoe je afvalpreventie succesvoller kunt maken lees je ook in het routeboek.