Wil je aan de slag met het opzetten en implementeren van afvalscheiding en afvaleducatie op school? Maak dan gebruik van het vernieuwde stappenplan! Hierin worden vijf stappen omschreven met bijbehorende acties.

Stappenplan verbeterd

Stap 1

Als eerste stap is dit ‘inzicht in de afvalsituatie op school’. Een bijbehorende actie is bijvoorbeeld het in kaart brengen van het afval dat op school vrijkomt. Het is belangrijk dat je hierbij let op de afvalstromen in klaslokalen, de kantine, maar ook de buitenruimten. Deze gegevens verwerk je dan weer in een spreadsheet. Een voorbeeld van zo’n spreadsheet is nu te downloaden nadat je bent ingelogd. Ook deze is vernieuwd! Alle acties kunnen nu namelijk in één invulbestand worden gezet, dit is een stuk overzichtelijker.  

Stap 2

De volgende stap gaat over ‘ambitie en strategie’. Een actie die daarbij hoort is het opstellen van doelen voor verschillende afvalstromen. Aangezien deze doelen niet van de een op andere dag bereikt worden, is het handig om een meerjarenplan op te stellen. Wel is het verstandig om per stroom die je wilt gaan scheiden een deadline opstelt wanneer je het doel bereikt wilt hebben. Hiermee wordt uitstel voorkomen!

Stap 3

‘Het vertalen van inzichten en ambitie naar uitvoeringsplannen’ is stap drie. Nu worden de plannen die in stap twee gemaakt zijn echt concreet. Zo is het maken van een organisatieplan een actie die handig is om uit te voeren. In dit plan neem je op wie verantwoordelijk is voor welk doel en wat er moet gebeuren om dit doel te behalen. Zo worden de plannen alsmaar concreter en zullen de doelen sneller behaald worden.

Stap 4

Deze stap gaat over ‘Het opstellen van programma’s en projecten’. Om te zorgen dat de plannen die gemaakt zijn breder geïmplementeerd kunnen worden binnen de school, is het handig om gebruik te maken van verschillende lesmaterialen. Wij hebben een aantal topproducten voor je op een rijtje gezet die zijn getoetst aan een lijst met criteria.

Stap 5

Als laatste stap komt ‘Borging in de organisatie’. Alle stappen zijn doorlopen en er wordt druk gewerkt aan het behalen van de doelen. Maar hoe zorg je er nou voor dat de veranderingen blijvend zijn? Dit doe je bijvoorbeeld door afvalscheiding en afvalpreventie op te nemen in het schoolbeleid. Ook de inkoop kun je betrekken bij de preventie van afval. Wanneer producten die worden ingekocht bijvoorbeeld niet verpakt zitten in plastic, zorgt dit automatisch voor minder afval!

In het stappenplan staan nog veel meer acties die uitgevoerd kunnen worden om de doelen voor afvalpreventie en afvalscheiding te bereiken! Heb je hier vragen over? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.