In de trant van een circulaire economie zou het geweldig zijn als al het afval dat wij produceren weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Op dit moment kan dat met 85% van het huishoudelijk afval. Nou valt het afval van scholen onder bedrijfsafval, maar dit is ongeveer gelijk aan het afval dat bij jou thuis geproduceerd wordt. Het afval bestaat namelijk uit PMD, GFT, papier en karton, glas en E-waste (elektronische apparaten).

Utrechters zijn goed in het scheiden van afval

Om afval te gebruiken voor nieuwe spullen is het wel belangrijk dat het gescheiden wordt verzamelt en opgehaald. Een van de steden die tot de beste afvalscheiders van Nederland behoort, is Utrecht. Daar zijn de mensen erg secuur in het scheiden van afval, maar wat gebeurt er nou met het afval wanneer het wordt opgehaald door de inzamelaar?

Het afvalverwerkingsproces in 1 minuut

Afval dat gescheiden wordt opgehaald, wordt ook gescheiden verwerkt. Weinig mensen hebben een goed beeld van hoe dit verwerkingsproces eraan toe gaat. Daar gaat op dit moment verandering in komen. Gemeente Utrecht heeft namelijk een aantal korte video’s gemaakt waarin het afvalverwerkingsproces kort wordt doorlopen. Per afvalsoort is een filmpje gemaakt van ongeveer 1 minuut. Zo krijg je snel een beeld van hoe de afvalverwerking eraan toe gaat en welke producten gemaakt kunnen worden van het afval dat jij gescheiden hebt verzameld, kijken dus!

Zijn er bij jou op school spullen van gerecycled materiaal? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bron: Gemeente Utrecht: Wat gebeurt er met uw afval?