Veel van ons plastic komt in de oceanen terecht. Om hier iets aan te veranderen kunnen we zelf ook ons steentje bijdragen. In dit artikel zoomen we in op de 10 soorten plastic afval die het meest worden teruggevonden in de natuur.

Hema wegwerpplastic

Uit onderzoeken blijkt dat het overgrote deel van de mensen voorstander is van nieuwe wetgeving om plastic afval tegen te gaan. Deze wetgeving kan bijvoorbeeld aangeven dat producten anders ontworpen worden, met minder plastic. Ook kunnen er minder plastic verpakkingen gebruikt worden door producenten en verkopers. Daarnaast kan de inzameling van plastic afval verbeterd worden. Overheidsingrijpen is vaak een lang en moeizaam proces. In de tussentijd en ter voorbereiding op mogelijke toekomstige wetgeving kunnen wij als burgers ook al wat doen om plastic afval tegen te gaan. We kunnen ons gedrag aanpassen door het plastic goed te recyclen, maar juist ook door in eerste instantie al minder plastic producten te kopen. Hierbij kan het helpen om bewust te worden van de plastic producten die op dit moment de grootste bijdrage leveren aan de oceaanvervuiling.

  1. Wattenstaafjes
  1. Plastic servies: borden/bestek/rietjes
  1. Ballonnen(stokjes)
  1. Plastic voedselbakjes
  1. Plastic bekers
  1. Plastic flesjes
  1. Peuken
  1. Plastic tassen
  1. Chips- en snoepverpakkingen
  1. Maandverband en natte doekjes

Van deze producten worden er nog veel aangeboden in winkels. Het is niet altijd makkelijk om deze producten links te laten liggen, maar voor sommige producten zijn er ook duurzamere alternatieven. Voor de meeste producten zijn bijvoorbeeld ook houten of kartonnen varianten. Dit geldt voor de wattenstaafjes, het servies, de ballonnenstokjes, voedselbakjes, bekers en tassen. In de andere gevallen is de uitdaging groter om ze niet te kopen. Deze top-10 kan je bewust maken van de producten met de meeste impact op het milieu.

Bron: http://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/single-use_plastics_factsheet.pdf